Nekonečný boj s lupinami? Príčina ich vzniku môže byť rôzna.

Trápia vás lupiny? Ako s nimi zabojovať a zbaviť sa ich? Občas sa zdá tento boj ako nikdy nekončiaci príbeh. Lupiny totiž trápia veľmi mastnú, alebo naopak veľmi suchú pokožku.

 

"Nejde len o estetický problém, ale v mnohých prípadoch aj o zdravotný. Najviac sú ohrození ľudia s oslabenou imunitou,“ hovorí špecialistka v obore dermatovenerológia, MUDr. Mária Brozmanová, ktorá dodáva, že základom liečby je odhalenie príčin ich vzniku.

Rozhoduje genetika i stres

Lupiny sú problém, ktorý sa dá len veľmi ťažko skryť. Najčastejšie sa objavujú práve v zimných mesiacoch. Spôsobujú ich infekcie – kvasinky, ktoré sú síce súčasťou pokožky hlavy každého človeka, u niektorých z nás však môžu spôsobiť zápalové reakcie pokožky, ktorá sa prirodzene bráni nadmernou tvorbou lupín.

Najčastejšou príčinou vzniku infekcií sú teda kvasinky, ktoré spôsobujú aj seboroickú dermatitídu (hlavne vo vlasatých častiach – hlava, hrudník, chrbát...). Častou príčinou ich premnoženia je genetická dispozícia, ale rozmnožujú sa aj pri strese, tráviacich problémoch, hormonálnej nerovnováhe, pri alergických reakciách a taktiež pri nedostatku vitamínov v tele a pri oslabení imunity,“ vysvetľuje doktorka Brozmanová a dodáva, že infekcie môžu prechádzať aj do rozhrania vlasovej časti a na tvár v okolí nosa.

Nie častá, ale správna hygiena

Jedna z mylných informácií, ktorá sa často objavuje v spojitosti s lupinami je, že ľudia majú lupiny dôsledkom nedostatočnej hygieny – jednoducho povedané – neumývajú si pravidelne vlasy. Celkovo lupiny trápia v istom období života takmer každého druhého z nás. A ľudia, ktorí trpia lupinami, či už suchými, alebo mokrými, vo väčšine prípadov venujú hygiene vlasovej pokožky pravidelnú pozornosť. Lupiny však nie a nie zmiznúť. Neodstránime ich častým umývaním vlasov, ale zvolením správnych prípravkov, ktoré dokážu lupiny odstrániť efektívne. Ak vás teda svrbí pokožka, je podráždená a v mnohých prípadoch pálivá až začervenaná, poraďte sa so svojim lekárnikom o správnom prípravku na umývanie vlasov. Vhodnou liečbou by sa prvé výsledky mali dostaviť po prvom – druhom týždni ošetrenia vlasovej pokožky.

Silná dvojka proti lupinám

Šampón Nizoral® - originálna liečba s 2 % ketokonazolom*, bojuje proti príčine opakujúcich sa lupín, seboroickej dermatitídy, pityriázy a jeho účinnosť je potvrdená klinickými štúdiami. Postihnuté miesta na pokožke hlavy alebo tela dôkladne umyte šampónom a nechajte pôsobiť 3 až 5 minút. Pre celkové upokojenie svrbenia a podporu liečby lupín šampónom použite vlasové tonikum Nizoral® Care (kozmetický výrobok), ktoré vmasírujte do pokožky hlavy a neoplachujte.

Vďaka unikátnej kombinácii prírodných výťažkov získaných z magnólie, opuncie figovej a rumančeka, pantenolu, alantoínu a vitamínu E podráždenú pokožku upokojíte a hydratujete. Piroktón olamín má antibakteriálne a antimykotické vlastnosti a synergicky dopĺňa liečbu lupín šampónom Nizoral®.

*Liek na vonkajšie použitie. Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.