Čo sú lupiny a aké sú ich príčiny

Lupiny sú bežným chronickým kožným ochorením, ktoré sú ovplyvnené stavom pokožky hlavy. Keďže pokožka hlavy je pokrytá vlasmi a nevidíme v akom stave sa nachádza, lupiny sa prejavujú drobnými bielymi šupinkami odumretej kože.

Tieto "šupinky" sú často viac nápadné, ak padnú z pokožky hlavy a vlasov na ramená a môžu tak ovplyvniť sebavedomie človeka. Ľudia, ktorí trpia lupinami, môžu tiež pociťovať svrbenie a šupinatú pokožku hlavy, ktorá môže spôsobiť nepríjemné pocity.

Lupiny nie sú nákazlivé, spôsobujú nepríjemný pocit a bez správnej liečby je ťažké sa ich zbaviť. Aké ďalšie príznaky sa môžu objaviť popri lupinách?

  • Svrbenie alebo suchá pokožka hlavy
  • Nadmerná produkcia mazu
  • Viditeľné "šupinky" odumretej kože na pokožke hlavy, vlasov alebo ramien

 

Čo spôsobuje lupiny?
Existuje množstvo faktorov, ktoré prispievajú k príčinám lupín. Lupiny nie sú spôsobené zlou hygienou, ale môžu sa prejaviť, ak si vlasy pravidelne neumývate. Pozrime sa na niektoré z hlavných príčin lupín.

Malassezia
Malassezia je skupina húb, ktorá sa prirodzene nachádza na povrchu kože väčšiny ľudí a je najčastejšou príčinou lupín a seboroickej dermatitídy. Malassezia je kvasinková huba, ktorá vyžaduje na svoj rast mastné prostredie a bežne sa nachádza v oblastiach, ktoré obsahujú mazové žľazy, ako je pokožka hlavy, tvár a horná časť tela. Rast Malassesie sôsobuje ďalší rast kožných buniek, so sprevádzajúcim zápalom, vyvolávajúci vyššiu sekréciu mazu. Staré kožné bunky odpadávajú rýchlejšie, čo sa prejavuje ako viditeľné lupiny.

Seboroická dermatitída
Seboroická dermatitída je bežný stav kože, ktorý je spôsobený prerastaním kvasiniek na koži. Seborrhoická dermatitída môže spôsobiť, že pokožka hlavy, tváre a iné oblasti tela svrbia, sú šupinaté a červené, a to je príčinou lupín.

Suchá koža
Suchá koža je tiež bežnou príčinou lupín, najmä v zime, keď sme vystavení chladnejším teplotám a vykurovaniu. Ak máte "šupinky" vo vlasoch alebo na pokožke hlavy, ktoré sú malé a nezdajú sa byť mastné, alebo ak máte suchú pokožku na iných častiach tela, potom je suchá koža najpravdepodobnejšou príčinou lupín. Iné príčiny Lupiny môžu byť spôsobené alebo stav sa môže zhoršiť určitými ochoreniami, ako je Parkinsonova choroba, ekzémy a psoriáza. Ekzém spôsobuje, že koža sa stáva suchou, červenou, šupinatou a svrbivou. Psoriáza je stav, ktorý spôsobuje červené, šupinaté škvrny na koži a môže viesť k strieborným šupinám. Obe podmienky môžu ovplyvniť pokožku hlavy a spôsobiť lupiny.

Vlasové prípravky
Citlivosť na vlasové prípravky, ako sú farby na vlasy, pena, gél a lak na vlasy, môže spôsobiť alergické reakcie alebo kontaktnú dermatitídu. Zložky v týchto vlasových prípravkoch môžu dráždiť pokožku a poškodiť jej vonkajšiu vrstvu, ktorá spôsobuje vysušenie a šupinatosť čo vedie k tvorbe lupín.

Sezónne zmeny
Výkyvy teplôt môžu viesť k vysušeniu kožných buniek na pokožke hlavy a čo má za následok tvorbu lupín.

Ako Nizoral® pomáha
Šampón Nizoral® lieči a zabraňuje lupinám a ďalším typickým príznakom, ktoré sprevádzajú lupiny - suchá, mastná, šupinatá, červená a svrbiaca pokožka hlavy. Nizoral® lieči zápal spojený s lupinami a zmierňuje začervenanie pokožky hlavy a svrbenie.

Šampón Nizoral® je šetrný k vašim vlasom - cielene pôsobí na základné príčiny lupín a nie len na symptómy. Pôsobí na pokožke až sedem dní, a tým prispieva aj v boji s ťažko odstrániteľnými lupinami. Je klinicky overené, že je účinnejší ako šampóny na báze zinkového pyrithiónu.