Ako si udržať zdravú pokožku hlavy

Udržiavanie pokožky hlavy v zdravej forme je účinný spôsob, ako zabrániť jej vysušeniu a zároveň aj zabráni tvorbe lupín, čo má zároveň vplyv na zdravie vlasov. Malassezia je najčastejšou príčinou lupín a seboroickej dermatitídy, je to skupina húb, ktorá sa prirodzene nachádza na povrchu kože väčšiny ľudí. Lupiny, ktoré sú spôsobené plesňovou infekciou, nie sú nákazlivé a sú veľmi časté, takže pacienti by sa nemali cítiť nepríjemne. Avšak starostlivosť o pokožku hlavy je dôležitá.


Existuje množstvo spôsobov, aby pokožka hlavy bola zdravá, napríklad správna výživa, ktorá zabezpečí príjem potrebných vitamínov. Pozrime sa na niektoré spôsoby, ako si udržať pokožku hlavy zdravú a v špičkovej forme.


Chráňte si pokožku hlavy
Existuje niekoľko spôsobov:

  • Noste klobúk na ochranu pokožky hlavy pred slnkom. Úpal môže poškodiť pokožku hlavy a spôsobiť jej poškodenie a podráždenie.

  • Obmedzte používanie vlasových prípravkov, ako sú lak na vlasy, farba na vlasy, peny a gély. Chemikálie v týchto produktoch môžu dráždiť pokožku a spôsobiť jej vysušenie alebo viesť k abnormálnemu produkcii kožného mazu.

  •  Keď trpíte lupinami, pravidelne si umývajte vlasy šampónom proti lupinám, ktorý obsahuje účinné látky, ako je ketokonazol, napríklad šampón Nizoral®, ktorý bojuje proti príčinám lupín. Udržiavanie zdravej pokožky hlavy správnou životosprávou
    Zdravá strava, bohatá na živiny a vitamíny, okrem toho že sa budete cítiť zdravšie zároveň prispieva k udržaniu zdravej pokožky hlavu. Proteín zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravej pokožky hlavy a mnoho ďalších potravín, ktoré sú bohaté na bielkoviny, obsahujú aj ďalšie základné živiny pre zdravie pokožky hlavy, ako sú zinok, železo a vitamín B.

  • Pre zdravú pokožku hlavy je dôležité, aby bola dostatočne okysličená. V strave by mali prevládať potraviny, ktoré majú vysoký obsah vitamínov A a C. Ak chcete zvýšiť príjem vitamínu C, snažte sa do svojho jedálnička zahrnúť potraviny, ako sú paprika, čučoriedky, pomaranče, paradajky, jahody a tmavá listová zelenina, ako napríklad brokolica a kel.

  • Viac vitamínu A do svojho jedálnička získate, ak budete konzumovať potraviny, ako sú mastné ryby, vajcia, pečeň, špenát, mrkva, mango, marhule a sladké zemiaky. Jesť potraviny, ktoré sú bohaté na vitamíny A a C vám nielenže pomôže udržať si pokožku hlavy v špičkovom stave, ale bude to mať vplyv aj na vašu pleť a posilní sa aj váš imunitný systém, ktorý zabraňuje chorobám a infekciám.

    Ako pomáha Nizoral®?

Niektoré menej závažné ochorenia kože ako sú lupiny alebo zápalová dermatitída (bežný stav kože, ktorý je spôsobený prerastaním kvasiniek na koži), môžu byť zmiernené alebo ošetrené kozmetickými alebo medikovanými produktmi.

Aj keď existuje mnoho kozmetických výrobkov na liečbu lupín, mnohé z nich len zmierňujú príznaky a neliečia príčinu. Výber medikovaného produktu, ako je napríklad šampón Nizoral®, nielenže lieči príčinu tohto problému, ale zabraňuje ďalšiemu prepuknutiu lupín.

Používaním kozmetického výrobku môžete mať pocit, že pomáha odstrániť lupiny, ale príčina lupín stále ostáva, aj keď príznaky vymiznú. Kozmetické šampóny proti lupinám sa musia používať dlhodobo a ak ich prestanete používať, lupiny sa môžu znovu objaviť.

Použitie medikamentóznej liečby, ako je Nizoral, ponúka dlhodobé riešenie, ktoré lieči príčiny lupín a seboroickú dermatitídu. Vďaka účinnej zložke ketokonazol, je účinný aj pri liečbe závažnejších prípadov lupín. Nizoral® lieči lupiny už v priebehu jedného mesiaca a nevyžaduje trvalé používanie.