S lupinami sa v istom období života trápi takmer každý druhý človek. A aj keď nejde o vážne ochorenie, môže nám poriadne znepríjemniť život. Pritom riešenie tohto nepríjemného problému býva často veľmi jednoduché.

Čo je príčinou lupín, kto má najväčšiu predispozíciu alebo ako ich liečiť? Aj na tieto otázky odpovedá v rozhovore dermatovenerologička MUDr. Mária Brozmanová z kliniky estetickej a laserovej medicíny A3Clinic.

Ako zistíme, že máme infekciu v pokožke hlavy?

Prezradia to už prvé príznaky, ako časté svrbenie, mastné chrasty alebo napríklad suché lupiny

Sú tieto príznaky spôsobené napríklad zlým alebo nedostatočným umývaním?

Vlasy sú pri problémoch s pokožkou hlavy na prvý pohľad mastnejšie a preto sa často mylne domnievame, že lupiny vznikajú nedostatočnou hygienou. Opak je však pravdou. Ten, kto lupiny má, venuje oveľa väčšiu pozornosť umývaniu vlasov, ale problém neodstránime častým umývaním vlasov, ale zvolením správnych prípravkov.

Čo je najčastejšou príčinou infekcie kože?

Kvasinkové huby patriace do rodu Malassezia, ktoré zapríčiňujú seboroickú dermatitídu. Najčastejším prejavom tohto ochorenia sú práve lupiny.

Ako proti tomuto ochoreniu bojovať?

Veľmi efektívne je liečivo ketokonazol. Obsahuje ho Nizoral® šampón 2%, ktorý dostanete v lekárňach. Prvé výsledky pacient zaznamená už počas druhého týždňa užívania. Je vhodný aj pre tehotné ženy, dojčiace maminy a pre deti od 12 rokov.'

Aký je rozdiel medzi šampónom Nizoral a tonikom Nizoral?

Tonikum je doplnok k Nizoral® šampón 2%. Kým šampón je liek dostupný v lekárňach a obsahuje liečivo, tak tonikum je kozmetický výrobok. Aj ten má priaznivé účinky na pokožku hlavy, lebo ju hydratuje a upokojuje. Je určený pre všetky typy vlasov. Obsahuje inovatívny komplex prírodných zložiek a preto je vhodný na pravidelnú starostlivosť o svrbivú a citlivú pokožku hlavy. Kombinácia výťažkov z kaktusu opuncie figovej, magnólie lekárskej, pantenolu, alantoínu, extraktu z hroznových jadierok a vitamínu E hydratujú a posilňujú suchú pokožku hlavy, a zároveň ju zanechajú príjemne schladenú. Piroktón olamín má antibakteriálne a antimykotické vlastnosti a synergicky dopĺňa liečbu lupín šampónom Nizoral®.

Môžu byť za tvorbou lupín aj kozmetické alebo rôzne stylingové produkty určené na vlasy?

Určite áno. Ak už máte prvé príznaky tvorby lupín, je potrebné zmeniť aj bežné prípravky na umývanie vlasov, alebo stylingové prípravky na úpravu vlasov. Vždy sa treba poradiť so svojím lekárnikom alebo kaderníkom, ktorý vie, ako sa o poškodené vlasy postarať.

Sú skupiny ľudí, ktoré sú náchylnejšie na tvorbu lupín?

Nie. Lupiny síce trápia takmer polovicu našej populácie, ale nie sú špecifickým problémom žiadnej rasy, krvnej skupiny alebo napríklad veku človeka. Vedecké výskumy však dokázali, že lupiny trápia viac mužov ako ženy. A taktiež vieme, že najohrozenejší sú ľudia s oslabenou imunitou. Často sa tento problém týka aj ľudí, ktorí sú v strese, majú tráviace problémy, hormonálnu nerovnováhu alebo pri alergických reakciách a taktiež pri nedostatku vitamínov v tele.