Sú lupiny sezónna záležitosť?

Počasie nevieme ovplyvniť, môžeme sa ale správne obliecť. Je tomu tak v lete i v zime. Ako to však vplýva na pokožku našej hlavy?

 

Hurá, je tu leto!
Leto to nie je iba pláž, zmrzlina a žabky. Dermatológovia odporúčajú, aby sme sa vyhýbali priamemu slnku a používali vhodnú ochranu pred slnkom, avšak nie len s ochrannými opaľovacími prípravkami, ale aj vhodným oblečením.

V každom prípade je v letnom období vhodné nosiť pokrývky hlavy proti slnečnému žiareniu. Tieto by mali byť vzdušné, aby sa zabránilo hromadeniu tepla. Je to jediný spôsob, ako môžeme ochrániť našu citlivú pokožku pred škodlivými účinkami slnka. Toto sa netýka len detí. Mali by sme tiež pamätať na to, aby sme nepoužívali pokrývky hlavy keď sme v tieni, umožníme tak aby sa pokožka hlavy ochladila.

Príliš veľa potenia môže pokožku hlavy dráždiť. To isté platí pri nadmernom umývaní vlasov v dôsledku potenia. Poškodená pokožka hlavy je náchylnejšia na ochorenie, napríklad extrémnu kolonizáciu kvasinkovou hubou Malassezia furfur, ktorá spôsobuje lupiny.

... ako je to v zime?
Počasie je chladné. Vietor fúka. V bytoch ústredné kúrenie vydáva príjemne teplo. Ak musíme čeliť nepríjemnému zimnému počasiu, je tu len jedno logické rozhodnutie: dať si čiapku s ktorou sa cítime dobre aj vonku.

Je to avšak dobré rozhodnutie? V skutočnosti pokožka hlavy vydrží oveľa viac ako si myslíme. Vykurovanie vysušuje vzduch. V dôsledku toho naše nosové sliznice vysychajú, čo vedie k prechladnutiu. Avšak naša pokožka hlavy trpí tiež. Vysychá, čo môže spôsobiť podráždenie. Keď sme vonku, čiapky zahrejú naše hlavy a pokožka hlavy sa začne potiť. Pot potom ešte viac dráždi pokožku hlavy.

Podráždená pokožka môže byť náchylnejšia na lupiny, pretože je poškodená a stáva sa náchylnejšou na choroby a z toho dôvodu môže byť ľahšie kolonizovaná kvasinkovou hubou Malassezia furfur, ktorá spôsobuje lupiny.

Správna starostlivosť v lete aj v zime
Je dôležité, aby sme sa dobre starali o pokožku hlavy po celý rok. Zdravá pokožka hlavy potrebuje dostatok vlhkosti, aby sa zabránilo jej vysušeniu. Pokiaľ ide o starostlivosť o vlasy, mali by sme sa vždy snažiť udržať pokožku dostatočne vlhkú, ale zabrániť nadmernému hromadeniu mazu spôsobenému častým umývaním.

Nadmerné používanie prípravkov na starostlivosť o vlasy dráždi pokožku. Niektoré produkty upchávajú póry, čo spôsobuje tvorbu mazu na povrchu kože. Tým sa vytvára ideálna živná pôda pre kvasinkovú hubu, ktorá spôsobuje lupiny.

Nizoral® sa môže použiť v kombinácii s akýmkoľvek vhodným prípravkom na starostlivosť o vlasy. Vďaka 2% ketokonazolu účinkuje proti kvasinkovej hube Malassezia furfur. Nizoral® je obzvlášť šetrný k vlasom.